Çöpten Elektrik Projesi
Türkiye çöplüklerin doğal yoldan ürettiği enerjiyi (metan gazı) ilk olarak 1993 yıllında yaşanan Ümraniye Çöplüğü patlaması ile tanıdı. Yaşanan faciada 39 kişi ölürken çok büyük bir maddi kayıp oluşmuştu. Bu olayın üzerinden geçen yıllar akıllanmamızı sağladı ve bu tür bir patlama daha olmaması için çeşitli önlemler alınırken, bir çok çöplük alanı yeşillendirilerek doğaya geri kazandırıldı. Bu gün ise çok farklı bir noktaya ulaşıldı, şimdiye kadar bize ölümü ve tehlikeyi hatırlatan çöplükler artık hayatı simgeliyor. Bundan sonra çöplerden elde edilen metan gazı ölüm değil “elektrik” üretecek.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından Kemerburgaz’a kurulan tesislerde çöpten elde edilen metan gazı elektriğe dönüştürülüyor. 58 hektarlık bir alana kurulan ve 180 gaz kuyusundan oluşan bu tesis saate 6 megavat elektrik enerjisi üretiyor. Bu tesiste üretilen elektrik enerjisinin, 15 yıl boyunca 10 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanması ve belediye ihtiyaçlarının giderilmesi için kullanılması planlanıyor. Bu tesis sadece elektrik üretmekle kalmıyor ayrıca rehabilite dilen çöpler İstanbul sınırları içerisindeki park ve bahçelerde gübre olarak kullanılacak. Tüm bunlara ek olarak belkide tesisin en önemli yararı “moral bozucu” olarak nitelendirilen çöp dağlarını ortadan kaldırarak tekrar doğaya kazandırıyor olması.
İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna denetiminde yürütülen proje diğer iller içinde bir örnek teşkil edecek gibi görünüyor. Gürtuna, “Yunanistan ve Bulagaristan’nın bu tür bir tesisin kendi ülkelerine de kurulması için tekliflerde bulunduğunu” belirtiyor. Görülen o ki, bu projenin sadece çöplerin değerlendirilmesiyle değil, komşu ülkelerden alınacak olan tekliflerklede ülkemize yarar sağlayacak