Işınlamada İkinci Adım
İnsan oğlunun en büyük hayallerinden olan ışınlanma yani hiçbir fiziki bağ olmadan bir maddenin bir yerden başka bir yere taşınması hakkındaki ilk başarılı deney 1998’de California Institute of Technology yüksek öğretim kurumunda lazer kullanılarak gerçekleştirilmişti .Bu yöntemle bir kaç atomun ışınlanması başarı ile sonuçlanmıştı. Işınlanma konusunda atılan bu ilk adım, çalışmaların geliştirilmesi ile daha büyük maddelerin ışınlanabileceği düşüncesinin gelişmesini sağladı. Aslında çok küçük bir olaymış gibi görünen bu deneyin başarı sağlaması, o güne kadar sadece hayallerde kalacağı düşünülen ışınlamanın gelişmesi için büyük bir adım oldu.
Günümüzde ışınlama ile ilgili çalışmalar bir çok ayrı merkezde birbirinden bağımsız olarak devem etmekte. Bu çalışmalardan birini yürüten Aarhus Üniversitesi öğretim üyesi fizikçi Eugene Polzik ve meslektaşları, laboratuvar ortamında, lazer ışığı kullanarak ilk kez çok miktarda atomun ışınlanmasını sağladı. Işınlama yolunda atılan bu ikinci adım insan oğlunun bir hayalini daha gerçekleştirmeye çok yaklaştığını gösteriyor.
Günümüzde mesafeler giderek önemini yitiriyor, her geçen gün daha çok hızlanan ve gelişen ulaşım araçları mesafeleri neredeyse yok ediyor. Ama fiziki birer taşıyıcı olan araçların ne yazık ki bir hız sınırı var. Daha uzak mesafelere örneğin gezegen ve galaksilere yolculuğun gerçekleşebilmesi için bu hız sınırının ortadan kalkması gerekiyor. Bu nedenle ışınlama çalışmaları insanlığın geleceği için çok büyük önem taşıyor. Bu ihtiyacın farkında olan bilim adamları çalışmalarını sonuçlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarından şüpheniz olmasın.
Tarih: 31-12-2001
www.bilimveteknoloji.com